Akita

 


Byggmester Dairin

Akita er en gammel japansk rase. Den er opprinnelig brukt som jakt- og vakthund. Rasen var nesten utryddet på 1930-tallet, men ble reddet av rase-entusiaster. Siden da har det pågått et kontinuerlig arbeid i Japan for å avle rasen tilbake til den opprinnelige typen. Amerikanske soldater tok med seg akitaer fra Japan etter krigen, og fortsatte å avle på denne typen, og det ble etterhvert et stort sprik mellom japanske og amerikanske linjer.

I 2000 ble rasen derfor delt i to; Akita og Great japanese dog. Fra 2006 er GJD tilbake i gruppe 5 under navnet Amerikansk akita.

De første signalene om en endring av rasen kom tidlig på 90-tallet. Dessverre var det få oppdrettere som tok dette på alvor og avlen ble lenge preget av blanding mellom "japansk type" og "amerikansk type". Dette gjorde at det ved delingen bare var en liten avlsbase av akitaer å avle videre på.


 

 

 

 


Akitaen kan ha fire farger; Rød , Hvit , Tigrert og Sesam. Den vanligste fargen er rød. Sesam: En rød akita der dekkhårene har sorte spisser. Alle farger, unntatt hvit, skal ha Urajiro; Hvitaktig pels på sidene av snutepartiet, på kinnene, på undersiden av kjeven og halsen, på brystet, magen, undersiden av halen og på innsiden av benene. Andre fargevarianter er feil. Hos tigrerte hunder har urajiroen et noe "avvikende" mønster , hundene kan ha tigrerte tegninger i de områder som hos en rød akita ville vært hvite. 


Urajiro på undersiden av en tigrert hund

Akitaen har myk, tett underpels og  to lag stri ytterpels, en kort og en lengre. Pelsen skal gi et "struttende" inntrykk. Den røyter to ganger i året, og da mister den all underull  i løpet av kort tid.


Akitaen er en forholdsvis stor hund. 61 cm for tisper og 67 cm for hannhunder (+/- 3cm).  Den er solid bygget, med rikelig masse, uten å virke tung. Kjønnspreget skal være meget tydelig, man skal lett se om det er tispe eller hannhund. 


Akitaen kan brukes til jakt, ettersøk, lydighet, agility, trekk, kløv, bruks... faktisk det  meste. En akita har også vært godkjent lavinehund! Hos akita har vi ikke brukslinjer og utstillingslinjer, men  hunder som viser at de er gode i begge "grener". Vi har oppdrettet en hund som var Internasjonal utstillingschampion OG Norsk og svensk Viltsporchampion. Det går an å være brukshund fordi om man har det "rette" eksteriøret.


Man bør starte med oppdragelsen av akitaen den dagen man får valpen hjem. De erfaringer valpen får de første ukene/ månedene  er meget viktige for å få en stødig og sosial hund. Akitaen må være en del av familien, den er ikke en hund du setter i hundegård/ kjetting det meste av døgnet. Gi den mye oppmerksomhet og vær konsekvent under oppdragelsen. Det er bedre å dele opp treningene opp i korte økter, enn å terpe på det samme over lengre tid. Akitaen lærer meget fort, men kan også "glemme" fort hvis det mases for mye.


Akitaen er en viljesterk hund, hvis er den i det rette humøret, kan den godt "vise deg finger'n" når den går lei. Ved å være den som hele tiden starter og avslutter aktiviteter forteller du den hvem som bestemmer.


RØD

HVIT

TIGRERT


I vårt oppdrett har vi et mål om å få frem hunder av høyest mulig kvalitet og som et mål for oss har vi funnet "den japanske drømmen" i Finland; Dairin Go Fukuoka Tokuhisa. Ellers prøver vi å forbedre punkter spesielt fremhevet av de japanske dommerne Mr Hiroshi Genba og Mr Akio Kuroki under en samtale på Hunderfossen i 2003. Referat fra samtalen ligger i sin helhet under Artikler