Shiba


Shiba er den minste av de Japanske nasjonalmonument rasene. Den kan ha tre farger; Rød, Sesam og Black&tan.

Alle farger skal ha Urajiro; Hvitaktig pels på siden av snuten og på kinnene, på undersiden av kjeven og halsen, på brystet og maven, på undersiden av halen samt på innsiden av beina. Hos Black&tan har urajiroen litt avvikende mønster.

Hos røde hunder er det ønskelig med dyp rød farge, og hos black&tan skal underullen være hvit, grå eller rød og skinne gjennom dekkpelsen.En vakker black&tan med flott plasserte markeringer og flott farge på tan-markeringene


En shibatispe har en idealhøyde på 37 cm, for hannene ligger idealet på 40 cm. Det er tillatt med et avvik på +/- 1,5 cm. Forholdet mellom kroppens høyde/lengde er 10:11. Alt skal være moderat på en shiba, og helhetsinntykket skal være harmonisk med tydelig kjønnspreg.


Selv om den er liten av vekst, trenger den ikke å ha den oppfattelsen av seg selv. Shibaen er en meget kvikk hund som lærer fort. Med shiba, som akita, er sosialisering viktig fra 1. dag. Den har rykte for å være sky og til tider skarp mot fremmede. Enkelte slike individ finnes, men om det skyldes at hunden har fått for lite sosialisering fra valpestadiet, eller arv, skal vi ikke si for sikkert. Vår erfaring er at en godt sosialisert shiba, er en lykkelig og omgjengelig hund, både mot folk og dyr. En shiba som ikke får treffe andre hunder og folk, men kun har omgang med sin familie, kan bli usikker. Enkelte kan også bli meget overbeskyttende ovenfor sin egen "familie".

Shibaen er en arbeidsvillig rase som gjerne kan brukes til blodspor, lydighet, agility, ettersøk, bruks og jakt. Noen driver også trening til redningshund, så bruksområdet er stort. For lettest å lykkes bør trening starte tidlig og være lekbetont. Å drive kontakttrening er nok grunnlaget for å lykkes.


For mer detaljerte opplysninger om rasen, anbefaler vi at du tar turen til Kennel Enerhaugen v/ Christen Lang og leser historien og den japanske standarden. Norsk shiba klubb har laget et flott rasekompendium, som jeg anbefaler alle å kjøpe!


For oss er det viktig å ivareta rasens særegenhet, og vi prøver å få frem hunder med de tre ønskede egenskapene; Kan-i, ryosei og soboku. Kan-i: Mot, tapperhet og dristighet kombinert med fatning og mental styrke. Ryosei: Godt lynne med majestetisk holdning. Soboku: Naturlig skjønnhet med elegant og verdig livslyst.

Vi i Vesten setter pris på showete hunder, men i følge den japanske standarden anses slik oppførsel for ubehøvlet og lite elegant.... Videre ønsker vi oss hunder som ser ut som shibaer, ikke ekstreme i noen måter.


Som sagt i et stort shibaseminar; Hvis du forlater dette seminaret med kun en tanke omkring oppdrett eller bedømmelse, så husk ordet: moderat. Den ideelle Shiba er moderat i høyde, vekt, og beinstamme. Hans karakteristika i type og bevegelse er også moderat.


Den perfekte hunden finnes ikke, men hvis vi skal ha én hund som mål for vår avl på shiba, må det bli Glendalin Burande . "Kitaro" var en helt spesiell hund, med akkurat den holdningen og utstrålingen vi ønsker. Det blir vanskelig for de som kommer etter å overgå denne hunden.